Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Ztracen ve válce III. Nový úsvit

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Viq
29-30
Viq [Redaktor]
20. Září 2013 - 15:17
Byl jsem zvědavý, jak se popereš s některými nedostatky, které ti byly u minulého dílu vyčítány. Je vidět, že si se popral také se skladbou vět - a asi si dostal pěknou čočku, protože se ti tam na několika místech opakují slova a někde je výběr slov spíše úsměvný.

Ale začnu někde jinde, a to u členění textu na odstavce. Pokud části textu odděluješ prázdným řádkem, dáváš tak najevo, že dál začíná děj z trochu jiného soudku (tzn. místa, času, apod.), čtenáře tím tedy donutíš trochu zabrzdit ve čtení. Na druhou stranu členěním na odstavce se odděluje přímá řeč a jednotlivé událostí, které navzájem patří dohromady... nevím, jak přesně to vyjádřit, ale ty odděluješ řádky to, co by se mělo napasovat do odstavců. Nemluvě o to, že těmi odstavci dost šetříš, takže se text stává méně přehledným.

Opakování slov je problém, který vyřešíš jen důkladným několikanásobným přečtením celého textu. Pokud najdeš chybu, musíš to prostě nahradit něčím jiným či přeskládat větu a doplnit pár slov. Pro příklad toto souvětí: "Po několika minutách již byla armáda na druhé straně. Na druhé straně vypadalo vše jinak. -> druhou větu nahradit buď "Tam však vypadalo vše jinak." či navázat a použít ", kde vypadalo vše jinak." Asi si chtěl dát důraz na to, že tam vypadalo vše jinak, ale jednak se ti to nepovedlo a za druhé to vypadá divně.

Výběr slov předvedu na další příkladu: "Byl slyšet křik velitelů, kteří se snažili své vojáky uklidnit, nenávistné nadávky vojáku, když zabíjeli nepřátele a spíše sykot polonahých válečníků, kteří jako nezastavitelná vlna vybíhali z lesa... Byly jich stovky a stovky." - spíše sykot zní neuvěřitelně blbě, bylo by to lepší nahradit něčím jako "...spíš než řeč tak sykot..." nebo úplně vypustit slovo "spíše".

Další negativní věc je pro mě brutální vrhnutí do děje na začátku povídky. Nějaký úvod, abych si vzpomenul, jak minulý díl skončil? - rozhodně ne, prostě navážeme tam, kde jsme skončili! Nějaká úvodní větička by pro příště nezaškodila :)

No, nevím jestli mám něco říkat k ději, kdy Moff chtěl nějakou akcičku a řežbu, tak nechal pozabíjet čtvrtinu armády. Těžko říct, jak by pod ním vojáci rádi sloužili... spíš by se vzbouřili. Připadalo mi to prostě takový nereálný.

A poslední dodatek je k temnému konci, který trpí dost nerozčleněním do odstavců, které by trochu brzdily čtenáře ve čtení a zvyšovali tak napětí. Takhle je to jen průměrný popis toho, jak se zamračila obloha a začal foukat vítr - a vojáci se začali bát. Je to moc rychlé, nedotažené, nedetailní a bez pocitů = žádný extra pocit hrůzy z toho, co se tam děje.

No, je vidět, že se držíš svého zvyku a střídáš špatné díly s těmi dobrými, což se mi však dobré nezdá. Přečíst si to po sobě pouze jednou (jak si mi sdělil v kantýně) je pro mě nevěnování tomu dostatečného množství času. Dneska to bude za 5.

"You can't believe everything you read on the Internet." - Abraham Lincoln

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Orkin
26-27
2. Říjen 2013 - 14:52
A protože po FB se mnou nemluvíš, Nihile, tak bych se rád pod tento komentář podepsal co se Konfederace a Republiky týče ;)

„Nejlaskavější ze všech stvoření jsou ženy, a nejnepříjemnější taky.“
— Niccolo Machiavelli

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
20. Září 2013 - 16:23
Tááákže, jelikoš jsme se s PradsaNím dohodli, že naše komentáře budou mít minimálně 150 slov (Ne, PredsaTy, já si to prostě nemohu odpustit :D), se tady teď vykecávám, abych toho nemusela moc psát… Ne tak to samozřejmě myšlené není, ale už se stalo. Můj první pud sebezáchovy mi radil prostě vytáhnout celé odstavce a okomentovat je, to však zamítl můj rozum, takže to udělám následovně:

Úplně nejdříve tě upozorním, že vše, co napíšu je pro tvé dobro a ne pro mé potěšení z tvého hněvu. Ikdyž to taky není k zahození. Ne samozřejmě kecám, já jsme hodný člověk… docela :)

Poté ti vytknu pravopisné chyby, milý Nihile. Nuže začněme pěkně od začátku: Chyb tam máš výjimečně málo, takže ti je sem nádherně vypíšu (Ano má to něco společného i s tím, že koment má mít min. 150 slov) První chybka je naprosto maličká a nebýt já takový rejpal, ani si jí nevšimnu. Bohužel jsem si jí všimla, takže tady je: slovo „obraný“ se píše se dvěma N ;)
Následuje druhá chybka, která je podstatně vražednější: „jedním s nepřátel“ samozřejmě už jí vidíš a pokud ne, tak se tam místo S píše Z ;)
Třetí chybou je opakování slov a pozor (!) nejen slov, ale i slovních spojení. Například toto: „Po několika minutách již byla armáda na druhé straně. Na druhé straně vypadalo vše jinak.“ Mě trošku tahá za uši.
Toť doufám vše, opouštím od hledání pravopisných chyb.

Pojďme dále. Nápad velmi pěkný, ale trošku si ho uspěchal, ostatně já mám co říkat :) Možná by to trošku chtělo rozepsat ten pochod a také Benovy myšlenky a pocity. Cítím jako svou povinnost tě pochválit za ten tajemný konec, jen by mě ještě víc potěšil, kdyby si to předtím neřekl v CHATU ;) (jen pro příště) Velmi se mi líbila slova: „My... vás... vidíme!“ tohle slyšet, tak asi vyhlašuji hnědý kód :D a beru nohy na ramena. Od té doby by mě asi nikdo nikdy neviděl. Jsem velmi napjatá, jak se to vyvrbí. Tipla bych si, ale tím bych za a) měla zkreslený úhle pohledu najen já, ale i ostatní a za b) možná bych ti řekla část tvé vlastní povídky… pokud chceš, napíšu ti to do PM ;)

Tímto ukončuju svůj předlouhý komentář (PredsaTy!!! Ty si mě nakazil psaním dlouhých komentů! Teď nejen, že trpím haltovým syndromem, ale ještě k tomu tím tvým! :D)
Nihile, za povídku ti dám krásných 7/10 a pro PredsaJeho poznamenám, že i s touto větou má můj koment 417 slov (podle wordu) ;)

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Mistr jouda
23-24
20. Září 2013 - 17:01
Ták já budu stručný...
Povídka se mi libí, čtenář se stane netrpělivým, neví co se stane dál. Jinak máš dobrý příběh, ano máš tam pár chyb, např sithech = Sithech.
Těším se na pokračování...

"A TO SE VYPLATÍ!" -Mistr Jouda, každá šťastná situace.

+1
0
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
20. Září 2013 - 17:22
Tak u slov jako "Jedi" nebo "Sith" není (pokud vím) nikde dáno, jak se to má psát. Mně někdo vytýkal, že to píšu s velkými písmeny, že se to prý píše s malými, takže těžko říct ;)
EDIT: Ano! Právě jsem to našla! Vytknul mi to Sever! :D

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
0
-1
Obrázek uživatele Evil
36-37
20. Září 2013 - 17:26
Píše sa to s veľkými rovnako ako mená národov, kmeňov, rodov, príslušníkov iných etnických skupín.

Slovák, Čech, Indián, Eskimák .... alebo Bratislavčan, Pražák

+1
0
-1
Obrázek uživatele Mistr jouda
23-24
20. Září 2013 - 19:24
V mé povídce o Xanatosovi, jste mi říkali, že to má být s velkým :-)

"A TO SE VYPLATÍ!" -Mistr Jouda, každá šťastná situace.

+1
0
-1