Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Linaura Falla Leen: Po atentátu I.

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
20. Květen 2013 - 14:10
Co se stylu psaní týče, je vidět, že se díl od dílu lepšíš, tvoje povídky jsou čím dál víc uhlazenější a ucelenější. Používáš moc hezké obraty a popisy prostředí jsou barevné a nenudí. Přesto mi ale v tvé povídce cosi chybí a už jsem přišla na to, co to je. Charakter hlavní postavy. Aby si čtenář mohl hlavní postavu oblíbit a těšit se na ni, musí alespoň částečně znát její povahové rysy, musí ho něčím zaujmout a něčím být svá. Její charakter by měl být snadno ohraničitelný, aby si ji čtenář mohl zařadit a zapamatovat. Aby si mohl říct: "Linaura Leen, jo, to je ta, která...". Kdežto tvoje postava je taková... nijaká. Čtu o ní už třetí díl a přesto nedokážu říct, jaká vlastně je. Co má ráda. Co se jí nelíbí. Jaké zastává názory. Jak reaguje v určitých situacích. Pokud ani na jednu z těchto (a dalších) otázek čtenář nedokáže odpovědět, postava pak působí tak nějak bezdušše a nezajímavě. To je myslím to, co je největším problémem tvé povídky. Možná jsem tady jediná, ale s tvojí postavou prostě nedokážu soucítit a vžít se do ní.

Jako další věc jsem chtěla vypíchnout několik gramatických chyb, aby ses jich příště mohla vyvarovat, protože povídka je jinak na velice dobré gramatické úrovni a tyhle chybičky ti to kazí, což je škoda. Takže:
"V zádu" - hovorový výraz. Pokud ho chceš použít, tak pouze v přímé řeči. Navíc se vždycky píše dohromady.
"Ozbrojený doprovod zaujmul pozice" - zaujal pozice.
„Já bych zůstal s Vámi.“, navrhl Shy´thal. - v přímé řeči se nikdy nepíší velká písmena pro naznačení úcty. Když se nad tím zamyslíš, ani to nemá význam, poněvadž je to záležitost pouze psané formy - když s tebou někdo mluví, prostě řekne "s vámi" a ty nepoznáš, jestli náhodou nemá na mysli velké písmeno :D. V povídce velká písmena u zájmen pro druhé osoby vpodstatě můžeš použít jen v psaném textu, který jedna postava adresuje druhé.

A jako poslední věc: dalo by se polemizovat o vhodnosti přepisu názvu povídek z "Linaura Leen" na "Linaura Falla Leen". Vím, že v minulém díle dostala druhé jméno, nicméně si nemyslím, že by bylo nutné kvůli němu měnit název. Přece jenom je to druhé jméno a nemá oficiální ale pouze symbolický význam, nepletu-li se. Tím neříkám, že není důležité, ale možná bych ho ponechala povídce jako jeden z jejích tajů a nedávala ho do názvu. To je ale můj názor, záleží samozřejmě na volbě autorky ;)

Přeji ti všechno dobré do dalšího psaní a držím palce, protože pokud nám Linauru trochu přiblížíš, tvoje povídky můžou být opravdu dobré! :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Azureta
20. Květen 2013 - 16:18
Ha! Díky, já sama jsem si lámala hlavu, proč to stále není ono a snažila se vylepšit vše, co jste mi napsali. Teď když jsi "objevila" problém, mi to dává smysl. Jdu přepsat ten kus další části, co mám na papíře.

Do or do not. There is not try.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
21. Květen 2013 - 14:55
Ako napísala Evelynne - diel od dielu sa zlepšuješ. Je vidieť, že ťa písanie baví a mne neostáva nič iné, len ti v tom držať palce a samozrejme čítať tvoje poviedky.

Táto poviedka ma uchvátila opismi. Niektoré situácie vieš dokonale opísať a čitateľ nemá problém si predstaviť dané prostredie a situáciu odohrávajúcu sa v ňom. Za opisy ťa naozaj chválim - drž sa ich. Síce niekoľko opisov v poviedke pôsobilo už trochu stereotypne (niektoré vety vypadali dosť "umelo" alebo ako by som to inak nazval, a zišlo by sa ich štylisticky doladiť, aby získali taký trochu umeleckejší nádych). Ale opisy sú tvoja silná stránka, to musím uznať.

Opäť musím spomenúť Evelynnin komentár predo mnou - s tým charakterom hlavnej postavy mala úplnú pravdu. Skús nám v ďalšej poviedke trošku viac priblížit Linin charakter.

Narazil som aj na zopár chýb z nepozornosti - v jednom prípade si zabudla zakončiť vetu bodkou, v inom si zakončila vetu čiarkou a podobné maličkosti. Ale týmto chybám je veľmi náročné sa vyhnúť, a preto to uvádzam len ako môj postreh, a keďže ich nebolo tak veľa, tak ich nezahŕňam do celkového hodnotenia.

Trochu mi vadí akým spôsobom píšeš priamu reč. Prečítal som už dosť písaných materiálov, a preto už mám vžitú tú oficiálnu paradigmu písania priamej reči. A tak keď narazím na text, v ktorom sa táto oficiálna paradigma nedodržuje, pôsobí to na mňa veľmi rušivo. Neviem sa potom úplne sústrediť na príbeh.
Ak chceš byť v písaní úspešná, tak túto oficiálnu paradigmu písania priamej reči by si mala dodržiavať. Text potom pôsobí oveľa viac profesionálnejšie. V češtine a slovenčine by nemal byť rozdiel v písaní priamej reči, a tak ti sem uvediem príklad, ako by sa mala priama reč písať - odkaz » Dúfam, že sa za mňa na to nenahneváš. Ja sa ťa len snažím posunúť trochu ďalej.

Ale z poviedky mám naozaj dobrý dojem. Opisy si (ako som už hore napísal) vo väčšine prípadov zvládla na výbornú. To ma teší najviac, pretože kvalitné opisy sú to, čo si ja na literárnom diele vážim najviac.

Pri mojom hodnotení som uvažoval medzi ôsmimi a deviatimi hviezdičkami. Nakoniec som udelil len 8*, ale dúfam, že nabudúce už bude moje hodnotenie vyššie :)

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Azureta
21. Květen 2013 - 16:47
Díky moc! Ani nevíš, jak moc mě dokážou komentáře (jakékoliv) nakopnout. Ano, přímá řeč, jeden z mých největších problémů, pro příště si ji nastuduji.

Do or do not. There is not try.

+1
+2
-1